Mladá sazenice mangovníku v květináči na dvorku.

I když se s největší pravděpodobností nedočkáte jeho plodů, vlastní mangovník je opravdu krásná představa. Podobně jako monstera nebo avokádo totiž svými vznešenými listy oživí každý interiér. Právě proto vám poradíme, jak vypěstovat mango z pecky.

Jak vypěstovat mango z pecky

K pěstování manga z pecky budete muset koupit plod manga, nebo alespoň sehnat pecku. Pamatujte, že pecka by měla pocházet ze zralého, mírně měkkého manga. Při pokusu o vypěstování vlastního mangovníku se vyhněte pokusům s peckami z přezrálých/shnilých nebo nezralých plodů.

Tip, jak poznat zralé mango: Zralé mango poznáte v obchodě tak, že ho jemně stlačíte. Když se poddá a ucítíte jeho vůni, znamená to, že je zralé.

Žena vybírá mango na ovocném trhu.

Po zjedení dužiny manga máte v podstatě tři možnosti. Tou první je namočit očištěnou pecku do vody alespoň na hodinu. Druhou možností je sušení pecky na vzduchu po dobu jednoho nebo dvou dnů. No a třetí možnost spočívá v tom, že oba zmíněné kroky jednoduše přeskočíte a rovnou se pustíte do loupání pecky. Je na vás, pro který postup se nakonec rozhodnete. V každém případě při loupání postupujte velmi opatrně, abyste nepoškodili semínko uvnitř pecky. Na pomoc si vezměte ostrý nůž nebo zahradní nůžky. Když je semínko úspěšně venku, můžete se pustit do sázení/klíčení.

Tip, jak vyndat pecku z manga: Vezměte si velký, ostrý nůž a prkénko na krájení. Položte mango na prkénko a řežte podélně shora dolů. Pokud náhodou ucítíte pecku, začněte nový řez o něco více do strany. Takto proveďte 4 řezy a pecku už jen opatrně odkrojte a dočistěte.

Osoba krájí mango na plátky na kuchyňské lince.

Jak zasadit mango

Vybrané semínko můžete zasadit do vhodného, dobře propustného substrátu na pokojové rostliny i bez klíčení. V takovém případě uložte semínko do zeminy tak, aby jeho tenčí, široká strana směřovala nahoru (může i trochu vyčnívat). Pro urychlení klíčení doporučujeme květináč přikrýt potravinářskou fólií nebo odříznutou částí plastové láhve. Substrát udržujte neustále vlhký, aby nevyschl, ale nebyl přemokřený.

Mango pecka s vyklíčeným výhonkem připravená k zasazení.

O něco lepší se však jeví pěstování manga v bytě tak, že semínko ještě před výsadbou necháte naklíčit – například ve vlhké papírové utěrce. Semínko zabalené ve vlhké utěrce vložte do igelitového sáčku nebo zabalte do igelitu a odložte na teplé, slunné místo. Ideálním prostředím pro klíčení, které může trvat několik dní, je parapet. Při pravidelných kontrolách se zaměřte na to, zda se na semínku nebo ubrousku neobjevila plíseň. Ubrousek by nikdy neměl zcela vyschnout, udržujte jej vlhký. Čas od času jej můžete vyměnit za nový.

Když konečně uvidíte klíček, nechte ho dorůst alespoň na 4 cm. Poté můžete semínko zasadit do substrátu. Pozor, zasaďte ho však klíčkem dolů (směrem do zeminy), protože z klíčku vyrůstají kořínky. Samotná rostlinka začne několik dní po zasazení rašit z špičky semínka.

Klíčící pecka manga zasazená v malé nádobě s hlínou.

Jak jíst mango – často kladené otázky

Mangovník vypestovaný z pecky vám v budoucnu pravděpodobně nepřinese žádné plody, ale v interiéru vás potěší svými vždyzelenými, krásnými listy. Chutné mango si však můžete kdykoli koupit v obchodě. Jelikož se nám však naskytlo několik otázek týkajících se toho, jak se jí mango, pokusíme se na ně v následujících řádcích odpovědět.

Čerstvě oloupané mango připravené ke konzumaci.

1. Jak nakrájet mango?

Postup krájení jsme vlastně již vysvětlili o něco výše, když jsme popisovali, jak vyndat pecku z manga. Po odstranění pecky můžete ještě nakrájet velké kusy na menší, připomínající měsíčky.

2. Jak oloupat mango?

Když budete mít mango nakrájené na měsíčky, vezměte do ruky lžičku a jednoduše odloupněte jedlou část od slupky.

3. Jak často jíst mango?

Stejně jako jahody, borůvky nebo jiné ovoce, i mango si můžete dopřát prakticky kdykoli, kdy na něj dostanete chuť. Samozřejmě, jako u všeho ostatního platí – všeho s mírou.

4. Může se jíst nezralé mango?

Můžete ho sice konzumovat i nezralé, ale to se nedoporučuje. Konzumace nezralého manga by vám totiž mohla způsobit zažívací potíže nebo podráždění ústní dutiny. Navíc má nezralý plod trpkou a kyselou chuť.

Zralé plody manga visící na větvích stromu.

5. Jak nechat dozrát mango?

Pokud chcete, aby vaše mango dozrálo co nejrychleji, zabalte ho do papírové utěrky a nechte volně ležet při pokojové teplotě. Pokud vám nevadí počkat o něco déle, uložte ho do misky s ovocem. Za pár dní bude zralé a připravené ke konzumaci.

6. Proč jíst mango?

A na závěr, proč vlastně jíst mango? No, toto oblíbené tropické ovoce obsahuje mnoho vitamínů (například A a C) posilujících imunitní systém i vlákninu, která přispívá ke správnému fungování trávicího traktu.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama