Plýtvání jídlem je v dnešní době velké téma nejenom u nás, ale v celosvětovém měřítku. Nadměrná produkce jídla způsobuje negativní dopad na životní prostředí a naší planetu. Možná si kladete otázku co s tím máte společného, ale pokud každý začneme u sebe, tak se dostaví výsledek. Věděli jste, že celá jedna třetina vyprodukovaného jídla se vyhodí nebo jinak znehodnotí? V Evropské unii se ročně vyhodí jídlo za přibližně 150 miliard eur. Přečtěte si pár praktických rad jak snížit plýtvání jídlem na minimum.
1. Nakupujte potraviny chytře
Důležité je vědět co doma v lednici máte. Znáte to, po cestě domů z práce jedete na každodenní nákup. kde strávíte hodinu brouzdáním po uličkách a snažíte si vzpomenout, jestli doma máte smetanu, kterou potřebujete na vaření. Pro jistotu jí koupíte, abyste doma po otevření lednice zjistili, že máte doma nejenom smetanu ale další 3 věci, které jste dnes koupili. Nejenom že jste vyhodili peníze za něco, co nepotřebujete, ale dali jste prostor vzniku plýtvání.
Základem je správné plánování nákupu. Zvažte. jestli není pro vás lepší zajít jednou za pár dní na větší nákup , než každý den trávit čas ve frontě a rozčilovat se, že doma nic nestíháte. Cílem je minimalizovat plýtvání jídlem, ale také časem stráveným jeho nákupem.
Nákupní seznam je váš kamarád. Mějte po ruce nákupní seznam ať už doma na lednici nebo v mobilu v podobě aplikace. Zapisujte si průběžně v týdnu co budete potřebovat na jídlo na které jste v průběhu týdne dostali chuť. Až přijde den většího nákupu, bude snadnější vzpomenout si co potřebujete nakoupit. Dopředu spočítejte kolik porcí jídla budete vařit, tomu přizpůsobte množství ingrediencí.
Zkuste také koupit zeleninu nebo ovoce, které zůstává v polici kvůli vzhledu. Pomůžete tak snížit plýtvání jídlem samotnému supermarketu. Vymyslet dopředu jídlo na několik dní není lehké, proto si pomozte kuchařskou knížkou nebo inspiracemi na internetu. Zeptejte se členů rodinu, zapojte je taky do procesu.
2. Skladování
Základem minimalizování plýtvání jídlem je předpoklad, že potraviny stihnete včas spotřebovat předtím, než se zkazí. Tomu může výrazně napomáhat jeho skladování. Rozdělte si lednici na zóny pro jednotlivé druhy potravin. Maso a uzeniny skladujte u sebe v samostatné části lednice. Mléko, sýry a mléčné výrobky v jedné polici. Zelenina by měla mít také svoje vyhrazené místo. Kořenové zelenině se skvěle daří v lednici. Naproti tomu brambory a cibule vyžadují suché a tmavé místo nejlépe s teplotou kolem 6 stupňů celsia.
Pro trvanlivé potraviny se výborně hodí průhledné nádoby, díky kterým budete mít neustálou kontrolu nad stavem zásob ve spižírně. V uzavřené, nejlépe skleněné nádobě skladujte i mouky všeho druhu. Déle vydrží a nedostanou se do ní škůdci ani vlhkost.
3. Vaření
Jídlo které jste nakoupili byste měli zpracovávat na základě jeho doby spotřeby. Začněte s pokrmem, kterého ingredience podléhají nejkratší době spotřeby. Zelenina, bylinky, čerstvé těstoviny. Postupně pak zpracujte brambory a kořenovou zeleninu. V poslední den před nákupem by v lednici neměli zůstávat potraviny, kterým končí spotřeba a ony by tak putovali do koše. V tomto případě zkuste zaimprovizovat a vymyslet jídlo které by jste z těchto ingrediencí mohli uvařit.
4. Co se zbytky?
Ať se snažíme sebevíc, vždy nějaké zbytky jídla zůstanou. To ale neznamená, že je vyhodíme. Zbytky lze také využít a proměnit je v další jídlo nebo užitečnou hmotu. Zbytky zeleniny – slupky z mrkve, cibule, česneku, zbytek petrželové natě, řapík celeru. Odkládejte si tyto zbytky do lednice a na konci týdne pak prakticky zdarma uvaříte výborný vývar. Ten můžete použít jako základ vašeho dalšího vaření. Do vývaru klidně přihoďte kosti z pečeného kuřete. Zbytky pečeného masa se dají zase použít do salátů nebo do tortill.
Možností je neomezeně. Zbytky od banánu, tedy slupky se dají použít jako hnojivo pro rostliny. Slupky od banánu nakrájejte na malé kousky a zalijte 1 litrem vody. Nechte odstát na 24 až 48 hodin, získáte tak hnojivo bohaté na draslík a další minerály. Zbytky pečiva nevyhazujte. Usušte rohlíky, housky, zbytky chleba. Hoďte je do mixéru a za pár vteřin je domácí strouhanka na světe. Plýtvání jídlem vás už nebude trápit, pokud se naučíte využívat zbytky ve svůj prospěch.
5. S kompostováním už žádné plýtvání jídlem
Zbytky z kuchyně, které jste nespotřebovali na další jídlo a jinak byste je vyhodili, zkuste místo toho hodit na kompost. Každá správná domácnost by měla mít založen kompost. V případě paneláků se poohlédněte po popelnicích na bio odpad. Na trhu se prodávají také kompostéry, které urychlí proces kompostování. Kompost v zahradě u rodinného domu je skvělý způsob jak zužitkovat bio odpad ze zahrady nebo kuchyně.
Kompostovat se dá většina organického odpadu z kuchyně – zbytky kávy, čaje, slupky z ovoce a zeleniny, skořápky z vajec. Co ale naopak do kompostu rozhodně nedávejte – jakýkoliv zbytek jídla, na kterém se vytvořila plíseň. Riskujete rozšíření plísně do celého kompostu a následně na záhon. Dále tam nepatří vařené, smažené zbytky jídel. V malém množství můžete dát na kompost vařenou zeleninu.
6. Jídlo sebou prosím, aneb žádné plýtvání jídlem v restauraci
Pokud vás téma minimalizování plýtvání jídlem zaujala, aplikujte ho také na stravování mimo váš domov. Většina z nás si čas od času ráda zajde do dobré restaurace. I v tomto případě existuje několik možností jak omezit plýtvání jídlem – objednejte si poloviční porci, pokud si myslíte, že celé jídlo nesníte. Kuchař vám připraví poloviční porci a druhou půlku surovin pak požije na jiné jídlo. Vy ušetříte peníze i přírodu. Další možností je si jídlo nechat zabalit. Jídlo si můžete dát později doma, nebo si ho vzít další den do práce.
Krátké video znázorňující problematiku plýtvání jídlem
Foto: shutterstock.com
Chcete udělat něco dobrého pro naši planetu? Náš praktický průvodce vám prozradí, proč a jak vybudovat Zero Waste domácnost.