Ověřené recepty, jak uvařit rýži, aby byla vždy chutná a nadýchaná

Hrnec s chutnou nadýchanou bílou rýží ozdobenou petrželkou na tmavém podkladu.

Už se vám někdy stalo, že vaše rýže byla lepkavá, nedovařená nebo převařená? Můžeme vás ujistit, že nejste sami. Příprava rýže se může zdát jako jednoduchá činnost, ale pokud nedodržíte správný postup, výsledek nemusí být úspěšný. V tomto článku vám představíme několik receptů, jak uvařit rýži správně podle konkrétního druhu, a zároveň vysvětlíme další různé způsoby vaření.

Jak uvařit rýži ve vodě krok za krokem

K přípravě dokonalé rýže nepotřebujete rýžovar, postačí vám i klasický hrnec.

Recept na dokonalou přílohovou rýži

Pokud chcete, aby se vám rýže vždy povedla, držte se tohoto receptu při vaření klasické kulaté a dlouhozrnné rýže.

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek ryže,
  • 2 PL oleja,
  • 2 hrnky vody,
  • 1 KL soli.

Postup:

  1. Nejprve odměřte správné množství rýže a nasypte ji do síta s drobnými oky. Rýži několikrát propláchněte. Pokračujte tak dlouho, dokud nebude vytékající voda čirá. Síto s rýží položte na hrnec a nechte okapat.
  2. Mezitím zahřejte olej ve středně velké hrnci na mírném ohni. Rýži smažte asi 5 minut.
  3. Pak rýži zalijte vlažnou vodou, osolte a hrnec přikryjte. Jakmile se voda začne vařit, snižte teplotu na nejnižší možný stupeň. Vařte na slabém ohni po dobu 10 minut.
  4. Po 10 minutách vypněte oheň a nechte rýži přikrytou dalších 10 minut.
Jak uvarit ryzi ve vode
Jak uvařit rýži ve vodě

Jak uvařit rýži v sáčku?

Sáček s rýží stačí propláchnout pod vodou a vložit do hrnce. Přidejte dostatečné množství vody, přiveďte ji k varu a poté ztlumte na mírný oheň. Vodu osolte a vařte podle pokynů na obalu (obvykle 15 minut).

Jak uvarit ryzi v sacku
Jak uvařit rýži v sáčku

Jak uvařit jasmínovou rýži?

Jasmínová rýže je dlouhozrnná rýže pocházející z Thajska s jemnou květinovou vůní. Na rozdíl od běžné rýže se nemusí tolikrát omývat, stačí ji jen jemně propláchnout.

Recept na bílou jasmínovou rýži

Na trhu najdete dva druhy jasmínové rýže. Bílá jasmínová rýže se zpracovává rafinací. Pokud si chcete uvařit zdravější oběd, zvolte přírodní variantu.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky jasmínové rýže,
  • 3 hrnky studené vody.

Postup:

  1. Do dostatečně velkého hrnce nalijte vodu a přidejte propláchnutou jasmínovou rýži.
  2. Přikryjte hrnec pokličkou a na mírném ohni přiveďte vodu k varu.
  3. Když se voda začne vařit, snižte teplotu na minimum a nechte rýži vařit na mírném plameni po dobu 10 minut.
  4. Po 10 minutách hrnec odstavte z ohně a nechte přikrytou rýži ještě 10 minut stát.
Jak uvarit jasminovou ryzi
Jak uvařit jasmínovou rýži

Jak uvařit rýži na sushi?

Základem pro přípravu dobrého sushi je dokonale uvařená rýže. Takto ji připravíte v pohodlí domova.

Recept na sushi rýži

Budeme potřebovat:

  • 500 g sushi ryže,
  • 700 ml vody,
  • 6 PL ryžového octu,
  • 2,5 PL cukru,
  • ½ ČL soli.

Postup:

  1. Rýži nejprve propláchněte v sítu pod tekoucí vodou.
  2. Vložte ji do hrnce, zalijte vodou a nechte ji asi 30 minut odpočívat pod pokličkou.
  3. Hrnec s rýží a vodou přiveďte k varu na mírném ohni. Když se voda začne vařit, ztlumte oheň a vařte na slabém ohni 10 minut.
  4. Po 10 minutách rýži odstavte a nechte ji dalších 10 minut odpočívat.
  5. Z octa, cukru a soli připravte marinádu. Přiveďte ji k varu a jakmile začne vřít, odstavte ji z ohně.
  6. Mezitím přendejte uvařenou rýži z hrnce do jiné nádoby.
  7. Když marináda vychladne, přelijte ji na rýži a vše promíchejte.
  8. Počkejte, až rýže zcela vychladne. Pak ji můžeme použít k přípravě sushi.
Jak uvarit ryzi na sushi
Jak uvařit rýži na sushi

Jak uvařit rýži basmati?

Rýže basmati se vaří stejným způsobem jako rýže na sushi. Před vařením je třeba ji na 30 minut namočit a postupovat podle výše uvedených pokynů. Vynechejte však marinádu a přípravu dokončete krokem 4. Pokud chcete, můžete před vařením přidat 1 lžičku soli. Použijte následující poměry:

  • 200 gramů bílé rýže basmati,
  • 350 ml vody.
Jak uvarit ryzi basmati
Jak uvařit rýži basmati

Jak uvařit rýži v troubě?

Rýže připravená v troubě je sypká, nelepí se a nepřipálí se, protože na ni působí teplo ze všech stran.

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek rýže,
  • 2 PL oleje,
  • 2 hrnky vody,
  • 1 KL soli.

Postup:

  • Rýži několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji odkapat na sítu.
  • Mezitím v hrnci na mírném ohni rozehřejte olej a osmažte na něm rýži.
  • Pak ji zalijte vlažnou vodou, osolte a hrnec přikryjte. Když se voda začne vařit, vložte hrnec do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 30 minut.
Jak uvarit ryzi v troube
Jak uvařit rýži v troubě

Jak uvařit rýži v rýžovaru?

Nakonec vám vysvětlíme nejjednodušší způsob přípravy rýže – vaření v rýžovaru. Budeme se řídit množstvím podle konkrétního druhu rýže. Například pokud vaříme rýži basmati, nalijeme do rýžovaru 350 ml vody a přidáme 200 g rýže. Dále přidáme sůl a vše důkladně promícháme. Rýžovar přikryjeme pokličkou a zapneme jej. Doba vaření se může u jednotlivých rýžovarů lišit, proto si předem přečtěte konkrétní návod.

Foto: shutterstock.com / depositphotos.com

Reklama

Rubriky

Vytvořte si svůj vysněný domov a žijte v souladu s vesmírem. Inspirujte se, bavte se a tvořte s námi!

Rustikální Styl

Bydlení

přenosné ohniště

Zahrada a balkon

Zdravý životní styl - meditace

Lifestyle a zdraví

Zero Waste uklízení

Rady a tipy

Homespring

Magazín o bydlení a životě

© 2023 Omnipress Magazine