Zima pomalu klepe na dveře a po hodinách strávených podzimními pracemi na zahradě nebo venku v přírodě se potřebujeme zahřát. K tomu nám skvěle poslouží vánoční punč a kapka alkoholu tomu dodá grády. Inspirujte se pěti recepty na lahodný teplý nápoj, který dokonale prohřeje celé tělo a dodá skvělou vánoční náladu. Připravili jsme pro vás různé variace receptů, ze kterých si každý vybere svého favorita. Na své si přijdou také děti v podobě nealkoholického domácího vánočního punče.
Jak se dělá punč?
To samozřejmě záleží na vaší chuti. Základem je víno, ať už preferujete červené, nebo bílé. Dále do něj patří tvrdý alkohol opět dle preferencí, buďto rum, brandy, nebo domácí alkohol jako slivovice nebo třešňovice. A abychom tuto alkoholovou kombinaci trochu zjemnili, do vánočního punče také patří ovoce a ovocná šťáva z vymačkaného ovoce nebo v podobě ovocného džusu. Ve vánočním punči nesmí chybět voňavé koření jako skořice, badyán a hřebíček.
Tradiční vánoční punč
Ingredience:
- 400 ml vody
- 1 větší citron, nejlépe v bio kvalitě
- 50 ml rumu
- 300 ml vína, červeného nebo bílého
- 1 větší nebo 2 menší pomeranče
- 100 gramů cukru
- 1 celá skořice
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme vodu a vymačkanou šťávu z pomerančů a půlky citronu, přidáme celou skořici. Přivedeme k varu a přilijeme víno. Přivedeme opět k bodu varu a odstavíme, dále už nevaříme, aby se nám nevyvařil alkohol. Do odstavené směsi jako poslední krok přidáme rum. Směs dobře promícháme. V případě potřeby přidáme cukr. Z druhé půlky citronu nakrájíme tenké plátky a ty následně spolu s punčem nalijeme do hrníčků. Domácí punč ihned podáváme.
Vídeňský vánoční punč
Ingredience:
- 750 ml vody
- cca 110 gramů cukru (dle chuti)
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 125 ml rumu
- 500 ml bílého vína
- celá skořice
- 5 ks hřebíčku
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme vodu, cukr, vymačkanou šťávu z pomeranče a citronu, skořici a hřebíček. Směs přivedeme k varu, zmírníme plamen a přilijeme bílé víno a rum. Směs opět přivedeme k bodu varu a krátce povaříme, zhruba jednu minutu. Takto připravený vídeňský vánoční punč rozlijeme do hrníčků, dozdobíme plátkem citronu nebo pomeranče a ještě teplý ihned pijeme.
Vánoční punč s pomerančovým džusem
Ingredience:
- 1 litr pomerančového džusu
- 1 litr červeného vína (suché nebo polosladké)
- 150 ml bílého rumu
- 3 ks celé skořice
- 3 ks badyánu
- Plátky z 1 pomeranče na dozdobení
- Cukr na doslazení dle chuti
Postup přípravy
Tento vánoční punč patří k nenáročným receptům. Vše stačí společně nalít do kastrolu a přivézt k varu. Punč krátce povaříme a odstavíme, abychom z něj nevyvařili alkohol. Tento vánoční punč s pomerančovým džusem mají v oblibě hlavně dámy, protože je sladší, než pravý punč díky džusu. Na cukr ale pozor, mohla by vás z něj na druhý den bolet hlava.mohla by vás z něj druhý den bolet hlava
Nealkoholický punč s ovocem
Ingredience:
- 1 litr pomerančového džusu
- 1 konzerva ananasu
- 50 gramů cukru krupice
- 1 ks kyselejší jablko
- 1 konzerva mandarinek
- 1 konzerva jahod
- 2 sáčky libovolného čaje (hodí se černý čaj)
- 2 ks celé skořice
- 2 ks badyánu
- 5 ks hřebíčku
Postup přípravy
Na přípravu a ingredience je tento nealko punč nejnáročnější, zato se vám odvděčí nezaměnitelnou chutí, i když neobsahuje alkohol. Do cca 0,5 l hrnku si připravíme čaj a necháme 10 minut louhovat. Džus nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr, skořici, badyán a hřebíček a nakonec přidáme nakrájené jablko a konzervované ovoce. Do směsi nalijeme čaj a všechno spolu krátce cca 2 minuty povaříme. Takto připravený punč podáváme horký s plátkem pomeranče nebo citronu. Nealkoholický punč jistě ocení vaše ratolesti i řidiči.
Rychlý dětský punč
Ingredience:
- 1 litr pomerančového nebo grapefruitového džusu
- 1 litr oblíbeného čaje, který uvaříme
- Oblíbené konzervované ovoce
Postup přípravy
Tento recept je nejrychlejší a zaručeně bude chutnat vašim dětem. Uvaříme předem čaj, který mají děti nejraději a necháme jej 10 minut louhovat. Mezitím přivedeme džus k varu a přidáme ovoce nakrájené na kousky. Jako poslední krok vmícháme uvařený čaj. Dětský punč můžete libovolně měnit dle chuti a ovoce. Skvěle se hodí konzervované jahody, ananas, mandarinky nebo hrozny.
Tip na závěr
Do jakéhokoliv z receptů výše můžete pro ozvláštnění chuti přidat snítku čerstvého rozmarýnu. Ten dodá vánočnímu punči netradiční chuť. Snítku ponořte do uvařeného punče přibližně na dvě minuty. To bohatě stačí, aby punč převzal svěží chuť a vůni rozmarýnu a vznikl nejlepší punč, který kdy jste měl.
Když už jsme tak krásně naladěný na Vánoce, přečtěte naše další články s vánoční tématikou: Tipy na DIY vánoční dekorace a DIY vánoční dárky, Tipy na netradiční dřevěný vánoční stromek
Foto: shutterstock.com